Please Translate For Better Understanding

1.11.09

Manjakani (Croton Caudatum)
Manjakani (Oak Gall) telah digunakan secara meluas dalam bahan ubat tradisional selama berkurun-kurun oleh orang Arab, Parsi, India, China dan Malaysia. Hal ini diyakini bahawa Manjakani telah digunakan sejak 2.725 sebelum Masihi oleh Mesir purba.

Menurut kajian, manjakani terbaik dikenali sebagai 'Manjakani Makkah' atau 'Allepo Manjakani' yang berasal dari Allepo, Syria. Manjakani terbentuk dari daun yang dikenali sebagai Quercus infectoria (nama saintifik) dengan adanya lebah/penyengat dikenali sebagai cynips tinctorial atau cynips gallaetinctoria yg menusuk. Keberkesanan manjakani telah terbukti terutama dalam merawat faraj (vagina), sakit tenggorok, ulser dan juga masalah kulit.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa manjakani diperkaya deng9an tannin, vitamin A dan C, kalsium, dan asid Gallic, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur-unsur astringency, anti-mikrob dan anti-inflamasi.

Kerana kandungan tannin yang tinggi dalam manjakani, itu secara luas digunakan dalam ubat tradisional terutama dalam penyembuhan kerosakan tisu-tisu luaran dan juga menguatkan semula otot faraj (vagina) selepas melahirkan bayi. Penelitian juga menunjukkan bahawa zat yang terkandung dalam manjakani boleh membantu mengembalikan pertumbuhan tisu-tisu faraj (vagina), menguatkan tisu faraj (untuk tujuan kemut) dan keanjalan faraj.


Berikut adalah manfaat daripada manjakani dalam bidang perubatan: --

1. Sentiasa Muda - Anti-oksida dalam manjakani mengurangkan proses penuaan

2. Pencegahan Kencing Manis (Diabetes) - Asid Gallic boleh membantu dalam mencegah diabetes dan asma.

3. Pencegahan Barah Payu Dara & Barah Servik - anti-oksida dalam manjakani boleh mencegah kanser payudara dan kanser servik.

4. Pencegahan Bau Yang Tidah Menyenangkan - Disebabkan kandungan astringent yang tinggi, manjakani membantu menghapuskan bakteria, kulat dan jangkitan kulat, penyebab utama gatal dan bau yang tidak menyenangkan di dalam faraj (vagina).

5. Penyembuhan tisu-tisu dalam faraj - tannin dalam manjakani mempunyai sifat-sifat pengetatan otot vagina dan membantu mengembalikan keanjalan faraj akibat faktor penuaan, perubahan hormon dan melahirkan bayi.

6. Mengurangkan keputihan yang berlebihan - zat ini juga membantu dalam mengurangkan cecair yang berlebihan yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

7. Membersihkan haid berlebihan - astringent juga boleh menyerap darah yang berlebihan ketika haid (PMS).

8. Penyembuhan tisu-tisu luar faraj - astringent dalam manjakani juga membantu dalam penyembuhan kerosakan tisu-tisu luaran faraj selepas melahirkan.

9. Kulit lebih gebu dan halus - astringent dalam manjakani membantu untuk kulit yang lebih halus dan juga mencegah jerawat.

10. Mata yang sihat - Astringent boleh meningkatkan pandangan mata kerana sifat-sifatnya dalam membantu mengecilkan tisu-tisu mata kita.

11. Perawatan payudara - ianya juga dapat membantu menegangkan semula otot-otot buah dada, menggebukan buah dada dan memontokkan buah dada.

12. Gigi dan tulang - kalsium dalam manjakani membantu menguatkan gigi dan tulang.

13. Mulut - astringent dalam manjakani menjaga kebersihan dalam mulut.

14. Kulit kering dan berminyak - zat ini juga membantu dalam mencegah kulit kering dan berminyak.

15. Rawatan ulser kronik - Manjakani boleh membantu mengubati gastrik kronik.

17. Kaya dengan vitamin - Karena serat yang mengandungi dalam manjakani, yang membantu mencegah sembelit. Vitamin, mineral, karbohidrat, dan protein juga bermanfaat untuk gaya hidup yang sihat.

0 ulasan:

Catat Ulasan